aan elkaar, los of koppelteken?

Algemene regel: 

Samenstellingen schrijven we in één woord, woodgroepen schrijven we los. In een beperkt aantal gevallen wijkt de spelling af van deze hoofdregel en moeten (mogen) we een koppelteken plaatsen tussen de delen. Uitzonderlijk schrijf je de delen af elkaar. 

Voorbeelden: 

  • samenstelling: boekenkast, tuinstoel, winkelstraat, bureaustoel, verwarmingsketel ...
  • woordgroep: Je zoekt het veel te ver., Er wordt huis aan huis gebeld., Elisabeth I ...

Laat je niet misleiden! Door het invloed van het Engels zijn we geneigd om woorden los van elkaar te schrijven. Dit gaat echter in tegen de Nederlandse spellingregels. 

Vuistregel: schrijf alles zoveel mogelijk aan elkaar, tenzij er een reden is om dat niet te doen

Noot: een aantal regels zijn geen specifieke regels voor samenstellingen, maar voor afleidingen. Dit enkel om een aantal moeilijke gevallen mee te geven. 

1. Aan elkaar


2. Met koppelteken

Het doel van een koppelteken is meestal een slecht leesbaar woord leesbaarder maken. Wanneer de context een verkeerde interpretatie van dubbelzinnige woorden uitsluit, is een koppelteken onnodig.

3. Los

Delen van een samenstelling schrijven we slechts heel uitzonderlijk als losse woorden naast elkaar. 

4. Uitdrukkingen en homoniemen

Er zijn in het Nederlands ook een heleboel gangbare uitdrukkingen die niet altijd de regels volgen. Hieronder staat een lijstje met vaak voorkomende gevallen. 

Ook zijn er een aantal woorden die hetzelfde klinken, maar die anders geschreven worden. Dit noemen we homoniemen. Tussen de twee schrijfwijzen bestaat een betekenisverschil.

5. Oefeningen

Bij de spellingtests aaneenschrijven kan je alle tests maken. Wel niet alle regels van deze tests zijn uitgelegd op deze site. Voor meer informatie over het al dan niet aaneenschrijven: zie referenties.  

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin